fbpx

Koje sve mogućnosti vam donosi Payoneer

Nakon uvodnog članka i najave jačanja prisutnosti Paynoeer-a u našoj regiji u saradnji sa sjajnim timom Payoneer SEE želimo vam približiti mogućnosti koje vam Payoneer omogućava. U nastavku ćemo proći kroz pet ključnih mogućnosti koje su vam na raspolaganju kao korisniku, uz naravno male napomene vezane za naše BiH tržište.

Prijem sredstava

Payoneer nalog nudi jedan račun za cijeli svijet i omogućava vam da, lako i jednostavno, plaćate i primate međunarodne uplate u velikom broju valuta i bez obzira gdje se vaši klijenti i partneri nalaze.

Korisnici Payoneer-a imaju izbor od devet valuta (USD, EUR, GBP, AUD, CAD, JPY, SGD, HKD, AED ) u kojima mogu da imaju saldo i transakcije i da među njima jednostavno vrše transfere. Na ovaj način Payoneer premošćava velike geografske razdaljine i makar u finansijskom smislu približava svoje korisnike tržištima sa kojima posluju tako što se plaćanja odvijaju u lokalnim platnim prometima.

Payoneer na globalnom nivou partnerski sarađuje sa skoro svim relevantnim platformama koje pružaju priliku preduzetnim pojedincima, frilenserima i firmama da se na jednostavan način uključe u novu digitalnu ekonomiju bez granica (UpWork, Fiverr, TopTal, Amazon, eBay, Walmart, Patreon, AirBnb…) To znači da te platforme kao jedan od ili čak nekad jedini način plaćanja svojih korisnika praktikuju Payoneer servis. Payoneer im omogućava jednako iskustvo, lakoću i brzinu transakcija bez obzira na to gdje se ti korisnici nalaze i koliko su komplikovani i zahtjevni njihovi lokalni finansijski sistemi. Samo postojanje ovih platformi za pojedinačne korisnike iz cijelog svijeta znači uvećane mogućnosti za promociju i prodaju sopstvenih vještina, a uz partnera kao što je Payoneer omogućena je i monetizacija bez granica i bez diskriminacije onih koji ne pripadaju najvećim ekonomijama što je posebno važno za zemlje u razvoju i regione poput našeg.

Zahtjev za naplatu

Request-a-payment je jedna od omiljenih funkcionalnosti korisnika Payoneer računa, pogotovo malih biznisa i onih frilensera koji rade samostalno tj van Payoneer partnerskih platformi. Ova opcija podrazumjeva određeni stepen automatizacije u fakturisanju poslodavca odnosno klijenta jer u nekoliko jednostavnih koraka/klikova možete mailom poslati profesionalni zahtjev za naplatu izvršenih usluga sa nekoliko opcija koje su primaocu na raspolaganju za izvršenje tog plaćanja, a koje osiguravaju da će uplaćena sredstva leći baš na vaš račun jer su detaljne instrukcije sadržane u generisanim linkovima. Među opcijama za plaćanje koje su na ovaj način klijentima ponuđeni je veoma popularno plaćanje platnom karticom (Mastercard, VISA, AMEX), ali se dosta praktikuju i direktni transferi preko banaka ili (instant) ACH transfer ako je u pitanju klijent sa tržišta SAD.

Povlačenje sredstava na lokalni devizni račun

Obzirom da je Payoneer institucija elektronskog novca iz trećih zemalja i da nije učesnik domaćeg platnog prometa, da bi se poslovanje vodilo u skladu sa domaćom regulativom firme i pojedinci imaju potrebu da sredstva koja prihoduju u globalnom poslovanju na Payoneer račun periodično transferišu na lokalni račun, uvode u vidljive domaće tokove novca i knjiže ih u svom računovodstvu u skladu sa lokalnim propisima. Ovi transferi se kroz Payoneer aplikaciju iniciraju vrlo jednostavno, a izvršavaju kao klasični SWIFT devizni nalozi dinamikom koja je u tom sistemu standardno 2-3 radna dana.

Ono što je važno naglasiti je da se valuta lokalnog deviznog računa mora poklapati sa valutom Payoneer računa sa kog je inicirano plaćanje , tako da prije iniciranja transfera na banku u okviru vašeg multivalutnog Payoneer računa treba da izvršite potrebne konverzije na saldo u onoj valuti koja odgovara valuti vašeg lokalnog bankovnog računa. Za sada možemo da najavimo i to da će u najskorijem roku biti omogućene i direktne isplate na BAM račune, što će cijeli proces još dodatno pojednostaviti.

Napomena: Prilikom povlačenja sredstava sa Payoneera na lokalni devizni račun, na izvodu Payoneera se vidi ko je izvršio uplatu sredstava što lokalnim bankama omogućava da povežu krajnjeg korisnika i fakturu koju ste izdali. Samim tim banka ima opravdanje za puštanje novca na vaš devizni račun. Takođe, ako imate otvoren d.o.o. i želite koristiti Payoneer potrebno je da otvorite Business nalog na Payoneeru. Ukoliko imate Payoneer nalog koji glasi na fizičko lice sredstva nećete moći prebaciti na račun d.o.o.

Plaćanje saradnika

Mogućnosti koje Payoneer pruža u domenu plaćanja saradnika zaista su brojne i odnose se kako na startap kompanije tako i na velike poslovne sisteme koji zapošljavaju veliki broj kontraktora ili frilensera na različitim tržištima. Najveće prednosti mogu da ostvare oni koji Payoneer koriste i za naplatu jer je plaćanje saradnika u tom slučaju potpuno besplatno jer se odvija kao interno plaćanje u istom sistemu dok za male startap firme ovakve mogućnosti za uštedu mogu biti od velikog značaja.

Sa druge strane sa rastom kompanije uvećavaju se mogućnosti i za automatizaciju ovih plaćanja pa tako postoje opcije da se kroz API integraciju sa Payoneer mass payout sistemom na veoma jednostavan način vrše plaćanja velikom broju saradnika koji mogu biti i izvan sistema. Ovo je usluga koja je jedinstvena na tržištu i nešto što nas čini posebno atraktivnim rešenjem za sve vrste platformskih biznisa koji podrazumevaju posredovanje u realizaciji određenih usluga koje se na toj platformi nude pa tako ako razvijate neki novi Upwork, AirBnb ili Amazon mi smo pravo rješenje za vašu viziju globalnog biznisa.

Povlačenje novca putem bankomata, kao i plaćanje u prodavnicama i online šopovima

Ovo je vjerovatno jedna od Payoneer prednosti koju najmanje treba promovisati, odnosno koja je razlog što smo već dugi niz godina dosta popularni u digitalnoj zajednici. Naime, oni koji su kao pioniri otkrivali digitalni svijet poslovanja ubrzo su otkrili i da je Payoneer jedan od rijetkih koji bez ograničenja fizički isporučuje svoje plastične kartice u našem regionu kao i da su to Mastercard kartice koje su prihvaćene lokalno ali i širom sveta. Ovim karticama može se plaćati na terminalima na trgovačkim mjestima ali i putem interneta.

Platne kartice se mogu koristiti i za podizanje gotovine sa bankomata pa se na taj način sredstva sa Payoneer računa troše lako i jednostavno isto kao i ona sa računa lokalnih banaka. Pored ovih fizičkih kartica, mnogi digitalni biznisi danas imaju potrebe i za virtuelnim karticama do kojih se brže dolazi i koje značajno olakšavaju neke transakcije na internetu, a Payoneer vam omogućava da ih možete imati istovremeno preko 100 – oni koji posluju sa velikim brojem klijenata za koje rade media buying znaju tačno koliko ovakva pogodnost vrijedi i koliko vremena štedi.

Ekskluziva za članove zajednice je da virtuelne kartice možete registrovati u digitalnim novčanicima Google Pay, Apple Pay i Samsung Pay što iskustvo plaćanja u fizičkom i online okruženju podiže na jedan viši nivo dok je nivo sigurnosti plaćanja povećan. Kontaktirajte Payoneer korisničku podršku i već danas tražite vašu virtuelnu karticu koju ćete odmah moći da registrujete u digitalne novčanike i izvršite prvo plaćanje. 

Naše dosadašnje iskustvo je pokazalo da dio banaka u BiH nažalost ne omogućava prenos sredstava sa Payoneer računa na devizne račune lokalnih banaka, iako sa strane Payoneer-a tehnički uslovi postoje. Upravo zato smo pitali Jelenu Đurović – Partnership Manager za Srbiju i SEE, da li uskoro možemo očekivati neke promjene na ovom planu.

Tehnički uslovi postoje i naši klijenti realno vrše prenos na račune banaka u BiH ali je istina da to nije u punom kapacitetu ovog tržišta jer tu postoji još dosta nerazumjevanja i različitog tumačenja lokalne regulative od strane različitih banaka, a ponekad i samo od različitih pojedinaca u bankama koji donose odluke na dnevno-operativnom nivou. To je jedan od razloga zbog kojih smo mi strateški opredjeljeni da sa lokalnom bankom napravimo integrativno partnerstvo koje bi nedvosmisleno omogućilo svakom korisniku Payoneer servisa da preko aplikacija te banke u realnom vremenu ima uvid u stanje i upravlja svojim sredstvima. Vjerujemo da će se tako nešto i ostvariti početkom naredne godine, a to bi svakako bio dobar povod da se opet sa vama ispričamo.

Ukoliko do sada niste otvorili svoj Payoneer račun možete da se registrujete putem naših linkova, a mi ćemo za uzvrat nagraditi vaše povjerenje.

Freelance korisnici: LINK

Kompanije: LINK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *