fbpx

U kojoj formi registrovati djelatnost

Želite da započnete svoj biznis, a niste sigurni odakle da krenete?Pomoćićemo vam da izaberete djelatnost u skladu sa vašim planovima i projekcijom poslovanja.

Ako ste lice koje svojim radom ostvaruje prihode na redovnoj osnovi, ili imate ugovor sa nekim klijentom na osnovu kojeg imate redovna primanja, dužni ste da registrujete djelatnost. Djelatnost se u Republici Srpskoj može registrovati kao d.o.o. (društvo sa ograničenom odgovornošću) ili SP (samostalni preduzetnik).

Prije registracije istražite listu preduzetničkih djelatnosti koje može da obavlja fizičko lice u formi preduzetnika. Prilikom odabira djelatnosti, važno je znati da pored jedne djelatnosti kojom ćete se pretežno baviti možete izabrati i dodatne djelatnosti koje možete obavljati. Ukoliko djelatnost kojom se bavite nije na listi onda je vrlo vjerovatno da se može obavljati samo kroz društvo sa ograničenom odgovornošću.

Prednosti SP-a

Pogodnosti registrovanja SP-a su jednostavan i jeftin proces otvaranja (do 80,00KM) ali i zatvaranja djelatnosti, niski troškovi poslovanja i jednostavnija procedura podizanja ostvarene zarade. Neke djelatnosti u okviru SP-a se mogu obavljati bez poslovnog prostora, a neke možete registrovati na kućnoj adresi. Za sve ostale morate imati poslovnu adresu.

Prednosti d.o.o

D.O.O.  je  privredno  društvo  koje  se  registruje  u  privrednom  sudu, sa troškom osnivanja od 200,00 plus KM, zavisno od broja osnivača, visine osnivačkog kapitala, notarske obrade i opštine u kojoj se registruje.  Ono što je najvažnija razlika u odnosu na SP jeste, kao što i sam naziv kaže, da je to društvo sa ograničenom odgovornošću, što znači da ste za dugovanja odgovorni samo do visine uloženog kapitala što u Republici Srpskoj može da  iznosi 1,00  KM. Najveća prednost kod d.o.o. jeste sigurnost poslovanja.

Nedostaci

Najveći nedostatak SP-a kao načina poslovanja jeste u tome što za sva nastala dugovanja odgovarate ličnom imovinom.

Ono što se smatra kao nedostatak oblika poslovanja d.o.o. jeste prije svega komplikovana i duga procedura prilikom gašenja firme, visoki troškovi poslovanja posebno za nekoga ko tek počinje, kao i viši troškovi osnivanja. Takođe, d.o.o. može da se registruje samo u poslovnom prostoru, nema kao SP mogućnost registrovanja na kućnoj adresi.

Da zaključimo, ukoliko planirate da imate prihode do 50.000,00KM godišnje, SP je sasvim prihvatljiv i sa stanovišta poslovanja i sa stanovišta troškova.

Ukoliko već znate da će vaši prihodi prelaziti 50.000,00KM u prvoj godini poslovanja d.o.o. je svakako bolja opcija za vas, a razlog tome je sigurniji način poslovanja, kao i ozbiljnije predstavljanje u poslovnom svijetu.

Ako i dalje imate nekih nedoumica u kojoj formi registrovati djelatnost, kontaktirajte nas i bićemo Vam na usluzi da izaberete najbolji način poslovanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *